Thursday, September 23, 2010

1 syawal 1431 H

aku walking dekat blog kawan-kawan aku sume nye cerita pasal raya. aku pulak tak sempat bak tulis pasal entry raya nie. hari nie baru la aku berkesempatan untuk menulis entry raya. sebab banyak la halangan yang menyebabkn aku tak sempat nak berblogging. dengan malas, dengan internet slow, dengan kelas nye, dengan penat. dan macam-macam lagi la.

1st day raya aku macam biasa. pagi-pagi pergi sembahyang raya. balik raya breakfast dulu sebelum bersalam-salaman dengan parent. lepas salam, mintak maaf, berposing amik gambar baru la gerak pergi beraya dekat rumah opah. memandangkan raya tahun nie jatuh pada 10.9.2010 pada hari jumaat so masa untuk beraya tu raya limited sebab orang laki nak semayang jumaat pulak kan. datang raya umah opah pon dah lewat masa tu pukul 11 baru gerak pergi umah opah.

lepas beraya rumah opah aku beraya keliling kampung rumah opah aku. 1st pergi rumah atuk sedara aku dekat depan umah opah aku jer. lepas tu teruskan beraya dekat rumah opah esah dekat belakang rumah opah aku jer. tak dapat la nak berjalan sampai ke belakang sebab dah lewat nak kejar semayang jumaat.

lepas je semayang jumaat tetamu tak putus-putus datang lepas tu. dalam pukul 3 kawan mak ayah aku daripada mekah datang beraya. kebetulan kampung diorang jugak dekat perak tu yang singgah beraya dekat rumah kitorang nie.

elok je lepas kawan mak aku balik. sedara mara belah mak pulak datang beraya. sebab diorang dah beraya dekat rumah opah petang diorang beraya pulak dekat rumah kitorang nie. tapi tahun nie raya tak berapa nak meriah sangat la. sebab ramai yang belah mertua diorang. so sedara mara pon tak ramai la yang balik.

lepas sedara mara aku balik elok jer lepas tu pak yong aku anak sedara dia datang beraya pulak dekat rumah kitorang. nasib baik la makanan banyak lagi. and memang tahun nie mak aku masak banyak la. menu 1st raya mak aku masak kueh teow sup, mee sup dengan sup tulang. dan juadah raya macam biasa nasi impit, rendang, kuah kacang. dish nye pulak kakak aku buat caremal.


sebelum bersalam-salaman posing amik gambar dulu. gambar tak elok pulak ayah pejam mata. nie la parents aku. tema kaler hijau rasa nye.

sesi bersalaman dengan parents aku. sebelum turn aku ikut la dari sulung sampai la ke bongsu. so aku yg ke-5. mekaseh ayah kasi duit raya dekat ina.

bersalam dengan mak aku pulak. ikut turn yer lepas ayah mak pulak.

nie la k.long aku lepas salam mak salam dengan k.long dapat duit raya lagi tu. mekaseh k.long bagi duit raya yang agak lumayan berbanding tahun lepas. hehehehe

actually adik badik aku semua nye 6 orang. tapi tahun beraya 5 beradik je sebab kakak aku yg 2nd tu raya belah suami dia. so kurang la meriah nye 1st day raya nie.

bergambar dengan parents aku dengan k.long aku. lari tema pulak orang pakai hijau dia pulak purple. tak janji ada baju raya kan.

nie dekat rumah atuk aku. nie mak aku dengan atuk aku. atuk aku dah uzur. tak larat nak bangun sangat.

raya tahun nie, nie je la sedara mara yang balik kampung. sikit je kan.

juadah raya dekat rumah opah aku. ada lemang, nasi impit, rendang, kuah kacang. nie sume bergotong-royong masak sesama adik badik.

nie dekat rumah opah wancu dan tk ucu. atuk sedara aku belah opah aku. kira adik opah aku la.

destinasi seterus nya ke rumah opah esah. kebetulan tok isa ada datang rumah opah esah so tak yah la g beraya rumah dia dah.

nie la family kawan mak aku yang sama-sama pergi mekah tu. hebat jugak family nie. suami dia pengurus pertanian. isteri dia pulak seorang doctor.

nie pulak sedara mara aku yang datang petang tu.

nie pak yong aku dengan anak sedara nye.

nantikan entry raya berikut nya.

5 comments:

farhana said...

Dah balik U ya?

Rajin upload gambar bnyk2..
cantik2 lak tu..
rutin raya kita lebih kurang je..
pagi2 harus beraya kat rumah dulu =)

amal_fc1303 said...

haah kat U dah nie kak.
terpkse merajinkn la kak.
xda pe nk wat.
memandangkn interner pon laju time tu upload je la pic bnyk2..

haah tiap2 tahun rutin beraya sama je la kak.

Nine said...

Nice Amal..suka tengok pic2 raya nih..lawa2.nampak menarik..meriah jer raya Amal...tak mcm Nine sgt..kami jrg bergambar se family..

alyyani said...

meriah je raya tiap2 tahun pun. cuma kalau time kitorg takde, tak meriah la kan ater kitorg yg memeriah kan suasana. hehehehe.. klong last yr bagi bape? 50heng je ek? aku mmg akan bagi amount yg sama utk 5 tahun akan datang ye. hehehee...

amal_fc1303 said...

nine: kalo raya xmeriah xbest la mcm tu. xraya la nama nyer.

k.ngah: tahun lpas xsilap ina dpt rm 100. tahun nie up skit rm50. hehehehehehe...

Real Time Web Analytics