Saturday, August 22, 2009

1st day puasa

"bangun g sidai kain" mak cakap. tak sempat la aku nak tido pas subuh dah disuruh buat kerja. aku pon pergi la buat ape yang patut. tak buat kang mak bising pulak. lepas sidai kain mengemas la belakang rumah sikit. pastu mak dh panggil suruh angkat pasu susun kat tempat lain. merumput, kutip batu ngan atap yang dah pecah. mengemas la laman rumah sebelah. buang la barang2 yang dh lama yg dh tak nak guna dah. satu hari ni kitorg berada diluar rumah untuk mengemas laman rumah. elok jer abeh keje hujan turun dengan lebat nyer. tu yang best tu hari nie sejuk jer nak2 bulan pose nie kan.


memecah kan meja yang dah reput. lagi pon meja nie dah berkurun lama dah pon.


so tamat la sudah riwayat meja nie. tak tau la bape tahun umor meja nie.


akmal mengutip batu2 yang bersepah di laman. kutip jangan tak kutip. tapi tak abeh lagi kutip nyer.


megemas teres rumah. mengalih kan pasu buga ke tmpt lain.


khusyuk btui mak mengubah bunga. tak henti2 wat keje nyer.


keje last yang iorg wat mengemas garaj dan teres.


bunga tu aku susun yer. hehehehe..


10 comments:

Siti Fatimah Nabihah said...

heheh..mesti penatk kan...??
xpa2.. bila lagi nk wat kan...
selamat berbuka mal..

amalina binti anuar said...

mau xpenat nye weyh... penat la je la lapo ke dhaga ke xda la. k thankx. ko pon selamat berbuka.

ada. said...

ety still tak faham mcm
mne rupe rumah akk.

amalina binti anuar said...

la wat pe nk phm kan..
umah akk bese2 je la.

syiera said...

esh..
cam da nak raye (=

alyyani said...

aku dgt ko cite da dpt bayangkan betapa letihnya kalo dok umah. hehehe.. akmal tu poyo rajin la yek da kena paksa. bila lagi weh nak buat kan, nanti ko jauh kat utara tuh.. tp aku balik nanti mesti da ready sume kan? hehehe..

meja tu dari kitorg sekolah rendah lagi. ade la lebih 15 tahun kot.

ape yg ko tak paham umah kitorg ada? sama je mcm umah org lain..

amalina binti anuar said...

mm penat weyh. satu hari pengsan. xrenti2 wat keje nyer. aduhai. dh la time pose wat nyer.

lama gak meja tu yer..

amalina binti anuar said...

syiera: mmg la nk dh raya nie. lagi sebulan raya la..

Along Arman said...

wah wah.. rajinnya anak dara nie...
nanti leh tulun kemas umah along plak ;)

amalina binti anuar said...

oky xda hal la along..

Real Time Web Analytics