Monday, May 24, 2010

mengemas rumah

weekand aku yang agak penat aku rasa. hari sabtu aku pergi dengar ceramah undang² selama 5jam. standard la kan sama dengan korang² yang penah amik lesen jugak. hari ahad aku pulak. korang pon paham² je la kan. mak aku nie hari ahad cuti. kalo time cuti mak aku memang tak leh duduk diam kat rumah. mesti ada keje yang kena buat. so kitorang nie pon terpaksa la bangun awal. tak boleh la nak bangun lewat² macam hari biasa kan. hari biasa bangun pukul 12.00 tak pon lebih dari tu. hari ahad bangun pukul 8.00 a.m. pergh memang nak bangun tu punye la liat weyh. mata pon mengantuk. mana tak nye dah tido pon lewat bila bangun awal mata nie berat je la nak bukak. asyik nak katup jer mata nie. tapi gagah kan jugak la bangun. sebab kalo mak aku tengh buat keje tak kan la aku nak tido pulak. kena la jenguk² pe yang patut boleh aku buat. tapi sebenar nye masing² dah ada keje yang di kasi nyer. so kena la buat kan. keje² yag diorang buat dalam gambar bawah nie yer.

aku pon tak tau la kenapa mak nak mengemas jugak rumah minggu nie. aku suruh kemas minggu depan. sebab kakak² aku nak balik kan minggu nie. tapi mak aku cakap nk kemas gak minggu nie. time kitorang ada nie la mak nak kemas rumah. ye la senang banyak kakitangan nye nak buat keje. tak da la mak nak kena buat sorang² kan. kebetulan pulak minggu depan anak, menantu, cucu nak balik rumah. tu yang mak aku beria² nak mengemas rumah nie. tak da la bile diorang balik tengok rumah bersepah-sepah. korang balik minggu depan jangan risau yer rumah dah kemas. tunggu korang balik je nie. hehehehehehehe....


mak aku nie la keje nyer. maklumla dah lama tak jenguk bunga² nyer. ada la dalam 3 bulan tak menjenguj mengemas bunga² nie. dan nie salah satu hobi mak aku jugak menanam pokok bunga.

rumah nie usah kata la. sejak² kewujudan vaccuum nie kat umah. memang boleh dikatakan tiap² hari duk vaccuum umah. maklum la dah bapa lama dah tak guna vaccuum. kadang nak on vaccuum nie pon aku tak reti. aku la yg tak reti nyer. hehehhe. penyapu kat umah pon tak pakai dah. abeh satu umah di vaccuum nyer. maklumla umah nie cepat berabuk la.

macam biasa. korang pon tau kan. nampak kolam ikan nie. nie department aku. aku kena cuci kolam ikan. ya Allah memang sangat teruk la kolam nie. kolam nie berlumut sangat². tak la susah mana pon keje aku kena buat.

merumput nie pulak keje yan yer. suruh vaccuum dalam rumah tak nak. macam² alasan la dia kasi tak leh kena habuk la apa la. padan muka ko duduk tengah panas merumput la kat situ.

nie laman umah aku. yang baru je siap tahun lepas kan. tu la bunga² yang mak aku tanam & bela. sangat subur kan.

nie pon buat keje yang sama dengan yan. merumpun depan umah.

korang tengok batu nie. unik kan. adik aku jumpa dekat umah. aku pon tekejut tengok nyer. bentuk LOVE. kalo korang tak caya leh la datang umah aku tengok batu nie. aku ada simpan lagi.

tu ayah aku. tengah meracun rumput. dah racun tak mati² pon. nie meracun lagi sekali.

siap keje dalam pukul 12.00 lebih la kalo tak silap aku. memang seharian yang memenat kan kitorang la. mengemas rumah non-stop. penat memang penat. lepas makan tengahari tu memang sume pengsan la. kepenatan punya pasal. dalam pukul 6.00 p.m mak ajak pergi manjung. kol 6.30 p.m baru gerak dari rumah. aku pon ikut la sekali dah mak ajak kan. pergi manjung nak pergi tengok barang elektrik dekat giant. kata nya ada promosi nak la tengok jugak kan macam mana rupanya. habis round satu giant dah tak jumpa jugak. akhir nya nak balik dah masa tu terjumpa la pulak promosi nie. tak jadi la pulak nak balik. dengar la promoter tu cerita pasal produk dia nie. dengan aku sekali dengar nyer. menarik nye apa tau kalo kita dengar dia bercerita pasal barang dia kita akan dapat free gift dengan 2 keping voucher daripada arezzo. menarik la. kitorang bukak la dapt 1 voucher RM100.00 1 lagi voucher dapt Rm100.00 + microvawe. dia kata kalo nak guna voucher nie kena beli salah satu barang dia. orang tu pujuk punya la pujuk mak aku pon termakan la pujuk nyer. beli la dapur electrik. lagi dua nie free gift jer. 1 dapat microwave 1 lagi dapat set periuk. kitorang macam tak percaya dapat 3 barang sekali gus. tapi daput electrik tak dapat lagi. 2 minggu lagi baru sampai rumah. sebab nak yang anti kilat punya. tu yang dapat lambat. kira lucky la jugak mak aku nie time² maghrib la pulak tu pergi membeli nye. lagipun mak aku memang dah lama dah mengidap nak dapat set periuk dengan dapur elctrik.

p/s: kalo tak paham cerita nie balik nanti boleh story lain.

nie la rupa microwave nyer. memang lain la daripada microwave yang ada kat umah. banyak kelebihan nyer microwave nie.

yang lagi satu tu set periuk. tak bukak la lagi. kena tunggu dapur electrik sampai dulu baru boleh bukak & gunakan.

2 comments:

alyyani said...

paham! cantik gile microwave baru tuh. lagi besar dari yg lama tak? kemain mak dah pakai dapur letrik la pulak. lepas ni dok be2 je, ape je nak dimasak tu. heheheh,, celah mana lak nak letak nanti. ok la, timeraya ke cepat sikit masak. semua dapur pakai kan. ke dapur letrik tu nak simpan je buat perhiasan? hehe..

kak mimi dah tak dtg cuci rumah ke? aku pun tak reti guna vacuum tu. sebab kak mimi je yg guna.

amalina binti anuar said...

ko nie kngah xtau cite ker. mana ada mak amik kak mimi dah la. nnt blik kita story lain la... hehehehe..

kan kitorg dh ada kat umah nie. mak bayar upah kat kitorang jer. xyah panggil maid dah.

seb baik ko paham cite ina nie. ala sama je size ina tgk... cume function je lain sikit la... nak pakai la dapur letrik tu. xda la simpan. rugi la kalo beli simpan jer. jimat la pasnie xyah pakai dapur gas dah. hehehehehe.

Real Time Web Analytics